- 22 نوامبر 2016 - 02 آذر 1395
یک ماهواره آب و هوایی تازه که به خلبان ها کمک خواهد کرد از تلاطم هوایی پرهیز کنند به فضا پرتاب شده است.
سازمان ملی علوم اقیانوسی و اتمسفری آمریکا (نواا) گفت که این ماهواره تصاویر روشنی از "امواج" درون ابرها که باعث دست انداز هوایی می شود ارسال خواهد کرد.
این ماهواره همچنین به تخمین بهتر سرعت باد، شدت مه، یخ و صاعقه کمک خواهد کرد.
خلبان ها از این پیشرفت که قرار است از نیمه دوم سال ۲۰۱۷ در دسترس قرار گیرد استقبال کرده اند.
ماهواره جی او ای اس-آر پیشرفته ترین ماهواره آب و هوایی جهان معرفی شده است.
سازندگان این ماهواره همچنین می گویند با سرعت بیشتری وقوع توفان های استوایی، سیل، گردبادهای بزرگ (تورنادو)، توفان های پرصاعقه و شراره های خورشیدی را ردیابی خواهد کرد.
نواا می گوید که این ماهواره یک میلیارد دلاری آسمان ها را پنج بار سریع تر از نسل هایل قبلی این ماهواره ها اسکن می کند و وضوح آن چهار بار بیشتر است.
این ماهواره به خلبان ها کمک خواهد کرد مسیر پرواز را بهتر برنامه ریزی کنند تا به شرایط خطرناک نخورند.
استیو گودمن، از دانشمندان ارشد این پروژه، گفت که ماهواره های نسل قبل به راحتی نمی توانستند جزییات کافی از ابرها را ضبط کنند تا "امواجی" که باعث تلاطم و چاله هوایی می شود را نشان دهند.
اما او به بی بی سی گفت ماهواره جدید تصاویر روشن تری را ظرف چند دقیقه ارسال خواهد کرد.
او گفت: "این ماهواره هوا را آنطور که الان هست نشان می دهد نه هوایی که ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پیش در جریان بوده."
استیو لندلز کارشناس ایمنی پرواز در انجمن خلبان خطوط هوایی بریتانیا گفت که خلبان ها از پیشرفت هایی که این ماهواره در پیش بینی هوا ارائه می کند خرسند خواهند شد.
نواا برای این پروژه با سازمان هوافضای آمریکا، ناسا، همکاری کرد. ماهواره روز شنبه با حضور ۸ هزار کارمند ناسا از فلوریدا پرتاب شد.
ماهواره قرار است ظرف دو هفته به مداری در ارتفاع تقریبا ۳۶ هزار کیلومتری برسد و ظرف یک سال فعال شود.
ماهواره پس از شروع فعالیت هر ۱۵ دقیقه یک بار تصاویر کاملی از نیمکره غربی و هر پنج دقیقه یک بار از آمریکا تهیه خواهد کرد. پیشروی توفان ها هر ۳۰ ثانیه یکبار روزآمد خواهد شد.
یک عکاس اسکاتلندی، تصویری خیرهکننده از یک "کمان مه" در شرق اسکاتلند ثبت کرده است.
کمان مه، رنگینکمان بدون رنگی است که از قطرههای آب تشکیلدهنده مه ساخته شده است.
ساز و کار ایجاد این پدیده در واقع مشابه همان رنگینکمان معمولی است. اما بر خلاف رنگینکمان عادی که از شکست نور خورشید توسط قطرههای باران ساخته میشود، کمان مه با تابش نور بر ذرات مه ایجاد میشود.
به دلیل اندازه کوچک قطرههای آب درون مه، طول موج کوتاه پرتو نور اهمیت مییابد و کمان مه به رنگ سفید دیده میشود. با این حال یک سایه خیلی کمرنگ قرمز در لبه بیرونی و سایه ضعیف آبی در لبه داخلی کمان قابل مشاهده است.
این کمان مانند هر رنگین کمان دیگری تنها وقتی قابل دیدن است که بیننده پشت به آفتاب ایستاده باشد.
ملوین نیکلسون، عکاسی که این کمان را ثبت کرده میگوید: "من پیش از این هیچ وقت کمان مه ندیده بودم و موقع عکس گرفتن فهمیدم که این یک پدیده نادر است