دربار قاجار در آستانه عید نوروز تدارک ویژه ای برای برگزاری هرچه باشکوه تر مراسم عید نوروز میدید. مراسم اصلی "سلام نوروزی" بود که در سه بخش برگزار میشد
سلام عام تحویل، سلام عام تخت مرمر و سلام خاص سر در. یک روز پیش از عید از طرف رئیس تشریفات دربار علیخان ظهیرالدوله داماه شاه برای طبقات مختلف دعوتنامه فرستاده میشد و مدعوین بایستی یک ساعت قبل از تحویل حضور به هم رسانند. سلام عام نوروز در تخت مرمر واقع در کاخ گلستان اجرا میشد.
در کتاب سفرنامه پولاک در ایران درباره مراسم نوروز در دربار آمده است که نوروز در زیر آسمان شاد و زیبای ایران جشنی است برای شادی و شادکامی. نویسنده این کتاب در تشریح آئین های نوروزی به جشن "سلام نوروزی" در دربار می پردازد و می نویسد: بیست دقیقه پیش از تحویل سال شاه وارد میشود هنگام ورود به تالار یک خواجه و چند پیشخدمت به دنبال شاه هستند. او به طرف شاه نشینی که مخصوص او تهیه شده میرود. چهارزانو روی فرش ابریشمین مینشیند و راحت و آسوده به پشتی تکیه میدهد در هنگامی که تنها چند دقیقه به حلول سال نو باقی است، نظام العلما با محلول طلا بر کاسهای چینی رقم سال نو و زیر آن آرزوی برکت را مینویسد، اکنون دیگر منجمین علامت میدهند و توپ شلیک میشود و منجمباشی رسما به اطلاع شاه میرساند که سال نو آغاز شده است، بلافاصله روحانیون حاضر و صاحبمنصبان بانگ مبارک باد برمیدارند. از طرف مستوفیالممالک کیسههای متعدد از سکههای جدیدالضرب طلا و نقره تقدیم شاه میشود. شاه محتوی آنها را روی یک سینی بزرگ نقره میریزد آنها را با هم مخلوط میکند و به هر یک از حاضران چندتایی از آنها میدهد زیرا گرفتن سکه نو به هنگام تحویل سال میمنت دارد. برحسب ترتیب،پولاک در بخش دیگری از سفرنامه خود به رسوم مردم در عید نوروز نیز اشاره می کند. او می نویسد: جشن نوروز سیزده روز دوام داردو در طول این روزها تقریبا همه کسبوکارها تعطیل است. در این مدت همه منحصرا به تفریح میپردازند از لذایذ خانوادگی برخوردار میشوند یا به دید و بازدید یکدیگر میروند و به هم تبریک میگویند.
هرکس جامه نوی در بردارد و از آنجا که رنگهای روشن بیش از همه طرف توجه است گروههایی را میبینید که لباسهای سبز و زرد و آبی و سرخ بر تن دارند. بدیهی است که زنان ناگزیرند، جامههای نو خود را زیر چادرهای تیرهرنگشان پنهان دارند. آشنایانی که با هم روبهرو میشوند دست یکدیگر را میفشارند و با فریاد عید مبارک یکدیگر را در آغوش میکشند. کسی که زیر دست است در حالی که با دو دست خود یک دست ارباب یا حامیاش را در دست میگیرد تبریک میگوید و جواب تبریک خود را میگیرد.
در یادداشت های پولاک به جشن های عمومی نوروز که در میدان توپخانه تهران برگزار میشده نیز پرداخته و آمده است: یکی از رسوم جشن نوروز مراسمی است که در میدان توپخانه انجام میشود و شاه از پنجره ایوانی به نمایش مینگرد. پایین در میدان پهلوانانی که سراسر سال را در زورخانه تمرین کردهاند با اندامهایی برهنه و نیرومند به کشتی گرفتن مشغولند. شیرینکاران و تردستان، بندبازان، دلقکها و لودههایی که در پوست شیر و خرس رفتهاند دیده میشوند و گاه و بیگاه شاه سکههای کوچک طلا و نقره به میان آنها میاندازد. عنتر بازها برنامه مضحکی با حیوانات دستآموز خود اجرا میکنند. در همه این مدت نقارهخانه نیز بلاوقفه مشغول نواختن موسیقی است. در روزهای نهم یا دهم اسبدوانی انجام میگیرد. طول مسابقه اسبدوانی نیم فرسنگ است. سرانجام روز سیزدهم یعنی آخرین روز عید فرا میرسد. همه از دروازه شهر خارج میشوند و به باغها روی میآورند. با این روز دیگر شادیهای نوروز پایان میپذیرد. عکس های زیر که مربوط به یکی از جشن های نوروزی در زمان ناصرالدین شاه قاجار است سورو سات دربار در استقبال از نوروز، مراسم"سلام نوروزی"، کشتی گرفتن و اسب دوانی در جریان جشن های نوروز را نشان میدهد.
مراسم سلام نوروزی با حضور ناصرالدین شاه
مراسم سلام نوروزی با حضور ناصرالدین شاه
یکی از درباریان در مراسم سلام نوروزی
مقامات و درباریان در مراسم سلام نوروزی
میوه و شیرینی در مراسم سلام نوروزی در کاخ گلستان
نقل است شیفتگی ناصرالدین شاه قاجار به عکاسی زمانی آغاز شد که ژول ریشار نخستین معلم زبان فرانسه مدرسه دارالفنون با دوربین اهدایی ملکه ویکتوریا عکسی از وی بر روی صفحه "داگرئوتیپ" انداخت و شاه جوان را سخت مجذوب این صنعت جدید کرد.
شیفتگی شاه به این اختراع جدید باعث شد دستور دهد چند معلم عکاسی از فرنگ به ایران بیایند و در مدرسه دارالفنون علاقمندان به عکاسی را آموزش دهند. همین عکاسان اولیه ایرانی بعدها در عکاسخانه سلطنتی به کار مشغول شدند.
ناصرالدین شاه بعدها در سفرهایش به فرنگ نیز ضمن اینکه با اشتیاق در مقابل دوربین عکاسان خارجی قرار میگرفت چند دوربین عکاسی دیگر نیز همراه با خود به ایران آورد تا خود نیز در اوغات فراغت به عکاسی مشغول باشد. اکنون درموزه مختلف اروپا شمار زیادی عکس از ناصرالدین شاه وجود دارد که عکاسان خارجی از او برداشته اند و به وی اهدا کردهاند. عکس های به جا مانده نشان می دهد این موضوع آنقدر برای شاه مهم بوده که برای گرفتن عکس شخصا به آتلیه عکاسان میرفته است. عکس هایی که در زیر از چند عکاس انگلیسی مشاهده میکنید از همین دست است. "و.دی دونِی"، "آرتور جیمز"، "سرجیو لویتسکی"، "هربرت رز" و والری معروف ترین عکاسان انگلیسی بودند که شاه در جریان سفر به اروپا به اتلیه آنها رفته و عکس گرفته است.
عکس از سرجیو لویتسکی
عکس از هربرت رز
عکس از هربرت رز
عکس از هربرت رز
عکس از وی.دی دونی
عکس از آرتور جیمز (ملهیوش)
عکاسی و عکاسهای نخستین ایران به
گونهای با نام ناصرالدین شاه پیوند خورده است. زیرا در زمان ناصرالدین شاه
بود که دوربین به ایران آمد و این پادشاه که اهل شعر و هنر هم بود عاشق
عکاسی شد و در عکاسی مهارت یافت. در آن زمان ابزار عکاسی مانند دوربین و
لنز و کاغذ بسیار گران و کمیاب بود و فقط اعیان و خاندان سلطنتی بودند که
میتوانستند بهای این ابزار و آلات گران را بپردازند
ناصرالدین شاه در کنار کره جواهرنشان
ناصرالدین شاه کنجکاو بود و
محیط اطراف خود را با دقت زیر نظر میگرفت و از آنها عکاسی میکرد.
عکسهای او از زندگی دربار و ساختهای گوناگون زندگی اجتماعی و سیاسی ایران
برای مورخین بسیار جالب است. نخستین عکسها از روضهخوانی و تعزیه و شکار
و سرگرمیها و بازیها و حتا زنان حرمسرا در حالات گوناگون و با لباسهای
متفاوت بخشی از کارهای تصویری ناصرالدین شاه را در بر میگیرد. به کمک
همین عکسهاست که ما تصور نسبتا روشنتری از جامعه ایران دوران ناصری در
مقایسه با دوران پیش از اختراع دوربین در دست داریم
جلوس شاه بر تخت مرمر. مراسم سلام عید نوروز در کاخ گلستان
شیفتگی ناصرالدین شاه به عکاسی فقط به عکسهای شخص خودش نبود بلکه
او عکاسان دیگر را هم تشویق کرد تا به گوشه و کنار ایران سفر کنند و از
زندگی مردم و فضا و حال سایر نقاط برایش عکس بیاورند.
کاخ گلستان
نتیجه علاقه و تلاش خود شاه و عکاسان دیگر مجموعه بسیار بزرگی از
عکس است که اکنون از ایران دوره قاجار از درون دربار و حرمسرای شاه گرفته
تا اعیان ورجال و وزا و وکلا و زنان و مردان روستایی و شهری در کوچه و
بازار و خانهها و اماکن دیگر اکنون در دسترس ماست. شاید هم بتوان گفت که
ریشه بسیاری از رشتههای عکاسی دوران ما مانند عکس خبری و مستند و عکس
تاریخی و طبیعت ایران هم به همان زمان برمیگردد
عید فطر در حضور شاه
علاقه ویژه ناصرالدین شاه فقط به گرفتن و ظهور عکس ختم نمیشد. او در انتخاب کاغذ و چاپ عکس و ساختن مجموعه و آلبوم عکس و نگهداری از آنها بسیار دقت میکرد. این دقتها مایه آن شده که بسیاری از عکسها بجا بماند که اینک میراثی است بزرگ در شناخت بهتر ایران آن زمان
ناصرالدین شاه در شکارگاه
یکی از کارهای جالب دیگر ناصرالدین شاه گردآوری مجموعههایی از عکسهای
زمان خود اوست. برخی از عکسها٬ عکسهایی است که خود او میگرفته و برخی
دیگر از عکسها از کسانی است که او به گوشه و کنار میفرستاده است.
مراسم سلام عید قربان، مقابل تخت مرمردرکاخ گلستان
اخیرا نسخهای از آلبوم تهیه شده توسط ناصرالدین شاه در لندن به
نمایش گذاشته شد که احتمالا در سالهای اولیه نیمه قرن ۱۹گردآوری شده است.
شاه این آلبومها را به نشانه سپاس از خدمات رجال و اعیان به آنها هدیه
میکرده است.
ناصرالدین شاه در کاخ صاحبقرانیه
نسخهای که در لندن به نمایش درآمده خود ناصرالدین شاه به
صدراعظم وقت مستوفی الممالک هدیه داده بود. مستوفی الممالک این نسخه را به
دوستش حاج فتحالملک جلالی داده بود و سرانجام پروفسور فتحالله جلالی این
آلبوم را به شوهر هنگامه جلالی٬ یعنی دامادش شادروان کاوه گلستان عکاس
برجسته ایران٬ هدیه کرده بود. هنگامه گلستان که صاحب این آلبوم است
میگویدبسیار کوشیدیم تا در باره این آلبوم و آلبومهای اهدایی ناصرالدین
شاه که گویا صدنسخه بوده آگاهیهای بیشتری به دست آوریم اما به نتیجۀ
چندانی نرسیدیم
ناصرالدین شاه در اردوگاه
ضیافت در حضورعباس میرزا، برادر ناصرالدین شاه