به گزارش ایسنا و به نقل از ساینسآلرت، این موقعیت خاص در فضا و زمان، بهترین یک دنیای قابل سکونت را داشته و مقاومت زیادی در برابر انفجارهای پرتو گاما و ابرنواختر که فضا را با اشعه های کشنده منفجر کرده اند، داشته است.
حدود ۴ میلیارد سال پیش بخشهای مرکزی کهکشان که شامل منظومهی شمسی نیز میشود به نسبت حاشیههای کهکشان امنتر شده و برای تشکیل حیات مناسب شدند.
ریکاردو اسپینلی(Riccardo Spinelli)، ستارهشناس دانشگاه اینسوبریا(Insubria) و موسسهی ملی اخترشناسی ایتالیا میگوید: مطالعات ما نشان میدهد که تا شش میلیارد سال قبل به جز مناطق پیرامونی کهکشان راه شیری که سیارات کمی داشته اند، سایر سیارات دائما در معرض انفجارهایی بودند که میتواند باعث انقراضهای عظیم شود.
انفجارهای کهشکانی موضوعی جدی است و انفجار پرتو گاما و اشعههای کهشکانی دیگری که در اثر انفجار ابرنواختر ایجاد میشود به حدی شدید است که میتواند باعث از بین رفتن حیات شود.
زمین نیز از این موضوع در امان نبوده است و انقراضهای بزرگ در طول تاریخ در اثر همین ابرنواخترهاست. مانند انقراضی که باعث پایان دورهی(Pliocene) پلیوسن در ۲.۶ میلیون سال قبل شد و همچنین انقراض دوونین(Devonian) در ۳۵۹ میلیون سال قبل. انفجارهای پرتو گاما که نادر هستند از تشعشعات ابرنواخترها قویتر و ویرانگرتر هستند. هردوی این رخدادها به چرخهی زندگی ستارگان مربوط میشوند. ابرنواختر زمانی اتفاق میافتد که یک ستاره بزرگ به پایان چرخهی زندگی میرسد و یا مواد تشکیل دهندهی یک کوتولهی سفید ناپایدار میشود.
تصور میشود انفجار پرتو گاما در اثر تبدیل ستارهها به ستارههای نوترونی و یا سیاهچاله ایجاد میشود و ما میدانیم هنگامی که ستارههای نوترونی به یکدیگر میپیوندند نیز این انفجار رخ میدهد. ما هیچگاه چنین انفجاری در کهکشان راه شیری ندیدهایم و انفجارهایی که تاکنون تشخیص دادهایم متعلق به کهکشانهایی بودند که میلیونها سال نوری از ما فاصله دارند.
دانشمندان معتقدند که انفجار پرتو گاما ۴۵۰ میلیون سال پیش باعث انقراض در دورهی اردویسین(Ordovician) دورهای پیش از عصر دایناسورها شده است.
جانکارلو گیرلاندا(Giancarlo Ghirlanda) ستارهشناس موسسهی ملی اخترشناسی ایتالیا میگوید: انفجار ابرنواختر بیشتر در مناطقی که ستارهها تشکیل میشوند رخ میدهد. در مقابل انفجار پرتو گاما بیشتر در مناطقی رخ میدهد که سرشار از عناصر سنگین هستند.
گروه تحقیقاتی برای تشخیص امنترین مناطق برای حیات، تاریخ تکامل کهکشان راهشیری را مدلسازی کردند و بر روی مناطقی که بیشترین انفجار پرتو گاما و ابرنواختر در آنها رخ میدهد تمرکز کردند.
بر طبق مدل آنها بخشهای مرکز کهکشانها زودتر از بخشهای حاشیهای شکل گرفتند و بنابراین کهکشان راهشیری هم در تشکیل ستاره و هم در رخ دادن انفجارهای کیهانی فعالتر بوده است. با گذر زمان فعالیت بخشهای مرکزی کم شد و فعالیت قسمتهای خارجی افزایش یافت.
هنگامی که جهان در سالهای نخستین خود بود عمدتا از هیدروژن و هلیوم ساخته شده بود. ستارههای اولیه از این گازها ساخته شدهاند. عناصر سنگینتر از همجوشی هستهای ستارهها ساخته شدند و هنوز هم این عناصر از انفجار ابرنواختر به وجود میآیند. با تشکیل و از بین رفتن ستارهها بخش مرکزی کهکشان راه شیری از نظر عناصر و فلزات سنگین غنیتر شد. این موضوع باعث کاهش انفجار پرتوی گاما و امنتر شدن منطقهی مرکزی شد.
اسپینلی میگوید: مطالعات ما نشان میدهد که فشار تکاملی در هر دوره تحت تاثیر انفجار پرتو گاما است. اگر چه این رویداد به نسبت انفجار ابرنواختر کمتر رخ میدهد اما میتواند باعث انقراضهای بزرگ شود.
اگرچه حاشیهی کهکشانها زمانی از بخشهای میانی امنتر بودند اما بر طبق بررسیهای این گروه در ۵۰۰ میلیون سال گذشته حاشیه کهکشان راه شیری تحت تاثیر دو تا پنج انفجار پرتو گاما قرار گرفته است در حالی که منظومهی شمسی ما امنتر شده است. محققان خاطرنشان کردند که وجود حیات امروزی در زمین نشان میدهد که انقراضهای بزرگ لزوما مانع ایجاد حیات پیشرفته نمیشوند بلکه رخ دادن این انقراضها با سرعت مناسب میتواند نقش مهمی در تکامل موجودات پیچیده ایجاد کند.
انتهای پیام
ارسال ۳۳۵ میلیون نمونه اسپرم و تخمک به ماه!

دانشمندان با الهام از "کشتی نوح" در طرح پیشنهادی جدیدی به نام "سیاست بیمهای جهانی" قصد دارند تا محمولهای ۳۳۵ میلیونی از اسپرم و تخمک به فضا بفرستند تا در صورت بروز فاجعهای در زمین بتوان گونهها را حفظ کرد.
به گزارش ایسنا و به نقل از سیبیسی، این کشتی ماه که با انرژی خورشیدی کار میکند به جای بردن یک جفت از حیوانات، دانه، تخمک، اسپرم و هاگ حدود ۶.۷ میلیون گونه در زمین را با خود به ماه خواهد برد.
جکان ثانگا(Jekan Thanga) محقق دانشگاه آریزونا و گروهی از دانشجویانش این پیشنهاد را در یک مقاله طی کنفرانس هوافضای مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک ارائه کردند.
ثانگا میگوید: محیط زمین ناپایدار است و با توجه به آتشفشانی که ۷۵ هزار سال پیش باعث از بین رفتن تنوع گونهی انسانها شد و ۱۰۰۰ سال سرد شدن آن طول کشید و از آنجا که تمدن انسانها تاثیر زیادی بر زمین دارد نابودی انسانها میتواند تاثیر منفی بر سیاره بگذارد.
ثانگا با اشاره به اهمیت تغییرات جوی و افزایش سطح آب دریاها بیان کرد که این تغییرات نگرانی اصلی ماست. همچنین یک همهگیری مرگبار و جنگهای هستهای دو فاجعهی دیگری هستند که امکان وقوع دارند.
خزانه جهانی بذر سوالبارد(Svalbard) در حال حاضر هزاران نمونه دانه نگهداری میکند تا از بقای تنوعزیستی زمین اطمینان حاصل شود. اما تیم ثانگا معتقدند نگهداری چنین نمونههای ارزشمندی بر روی زمین کار خطرناکی است.
خوشبختانه ماه با فاصلهی ۲۳۸۸۵۵ مایلی(۳۸۴۳۹۹ کیلومتر) هیچکدام از این مشکلات را ندارد.
استفاده از دالان گدازه برای محافظت از نمونهها
این ماموریت شامل ارسال ۶.۷ میلیون نمونه به ماه در چند محموله و ذخیرهی آنها در زیر سطح ماه است تا در امان بمانند.
محققان قصد دارند این نمونهها در شبکهی دالانهای گدازهی زیر ماه که حدود ۲۰۰ عدد از آنها در سال ۲۰۱۳ کشف شد قرار دهند. این دالانها میلیاردها سال پیش به وجود آمدند. و برای ۳ تا ۴ میلیارد سال دست نخورده باقیماندند. دانشمندان معتقدند آنها محافظت کافی در برابر تشعشعات خورشیدی، شهاب سنگ و تغییرات دمایی ایجاد میکنند.
اگرچه ماه مکان مناسبی برای انسانها نیست اما ویژگیهای آن برای ذخیرهی نمونههایی که باید برای صدها سال در محیطی سرد بمانند مناسب است.
ساخت کشتی مدرن نوح
طی یک محاسبات سریع ثانگا گفت که انتقال حدود ۵۰ نمونه از هر یک از ۶.۷ میلیون گونه یعنی در مجموع ۳۳۵ میلیون نمونه حدود ۲۵۰ پرتاب موشک نیاز خواهد داشت. این تعداد شش برابر بیشتر از زمان ساخت ایستگاه فضایی بین المللی است که به ۴۰ پرتاب موشک نیاز داشت.
پیشنهاد این گروه قرار دادن صفحات خورشیدی روی سطح ماه برای ایجاد برق و قرار دادن ظرفهای آزمایشگاهی درون ماژولهای فوق سرد است. دانهها باید تا منفی ۲۹۲ (۱۴۴- درجه سانتیگراد) درجهی فارنهایت سرد شوند و سلولها باید تا منفی ۳۲۰(-۱۹۵ درجه سانتیگراد) سرد شوند. برای مقایسه واکسن فایزر در دمای منفی ۹۴ (-۷۰ درجه سانتیگراد) درجه فارنهایت قرار میگیرد. چنین دمای سردی میتواند باعث یخ زدن فلز شود. بنابراین این گروه پیشنهاد ساخت قفسهای شناور فوق رسانا دادند که با فرآیند تعلیق کوانتومی به وسیلهی یک آهنربای قوی شناور میماند.
آنها همچنین پیشنهاد کردند که رباتها برای جابجایی وسایل مورد استفاده قرارگیرند. بدیهی است هنوز تحقیقات زیادی لازم است از جمله تاثیر جاذبهی کم بر روی دانهها و ارتباط آنها با زمین.
انتهای پیام